Zaterdag 4 juli 2020 : Internationale Dag van de Samenwerking

De Internationale Dag van de Samenwerking wordt jaarlijks gevierd op de eerste zaterdag van juli en vindt zijn oorsprong in de Internationale Dag van de Coöperaties van de ‘Cooperative Movement’ die startte in juli 1923.

De Cooperative Movement is een beweging opgericht in 1844 door de Rochdale Pioneers uit Lancashire, Engeland, om een betaalbaar alternatief te bieden voor slechte kwaliteit voedsel en proviand door oogst overschotten aan de gemeenschap te geven. Door middel van het organiseren van coöperaties konden burgers hun leven effectief verbeteren en tegelijkertijd bijdragen aan de economische, sociale, culturele en politieke vooruitgang van hun gemeenschap en hun land.

Sinds 1995 bepalen de Verenigde Naties en de in 1895 tot Internationale Cooperative Alliantie omgedoopte beweging het thema voor de viering van deze dag.

Het thema voor dit jaar is Climate Action, #Coops4ClimateAction.

Het doel van de Internationale Dag van de Samenwerking is om de bewustzijn voor samenwerking te vergroten. En het onderstreept de bijdragen van de Verenigde Naties en andere coöperatieve bewegingen voor het versterken en uitbreiden van partnerschappen voor het oplossen van grote vraagstukken en uitdagingen in de wereld.

Meer over de geschiedenis van de ‘Cooperative Movement’ vind je hier.