UN Global Compact Leaders Summit 2021

Op 15 en 16 juni was er de Leaders Summit 2021 van het VN Global Compact. Het Global Compact van de Verenigde Naties is een netwerk op basis van vrijwillige en niet-bindende afspraken en toezeggingen van CEO’s om universele duurzaamheidsprincipes te implementeren en partnerschappen aan te gaan ter ondersteuning van VN-doelen.

Dit jaar organiseerde de VN Global Compact zijn grootste Leaders Summit ooit – meer dan 20.000 aanwezigen uit meer dan 180 landen stemden af ​​op de 26 uur aan ononderbroken virtuele programmering gericht op het vergroten van de bedrijfsambitie om de voortgang naar de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling tegen 2030 te versnellen en netto nul tegen 2030 2050.

Het evenement bestond uit wereldwijde, regionale en lokale sessies met sprekers uit het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld, regeringen en de VN, die de waarde van samenwerking en publiek-private partnerschappen demonstreerden door hun prestaties, ideeën, strategieën en toezeggingen te delen om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te promoten.

Zo opende VN Secretaris-Generaal, António Guterres met de vraag of na de corona pandemie als wereld weer terug willen naar competitie en vechten, of dat we samen willen bouwen aan een inclusieve en groene toekomst? Minister-President van Jamaica, Andrew Holness, sprak over een ‘new era of collective action for sustainable change’ waarin duurzaam herstel vraagt om een nieuw type leiderschap.

En voormalig CEO van Unilever Paul Polman, nu oprichter en voorzitter van Imagine, zei dat tekenen van een falende economie en maatschappij al vóór de coronapandemie zichtbaar waren. Overshoot-Day, de dag van een bepaald jaar wanneer – vanaf 1 januari geteld – de mensheid wereldwijd net zoveel van de aardse grondstoffen, voedingswaren en dergelijke heeft opgebruikt als wat de aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen en geproduceerde afvalstoffen kan verwerken, was in 2020 al in augustus! ‘Na die dag’, zei Polman, ‘zijn we als huidige generatie aan het stelen van onze kinderen.’  Ook benadrukte hij dat de kracht van het midden- en kleinbedrijf te benutten, want zij zijn de motor van onze economie.

In veel andere gesprekken ging het over de kracht en noodzaak van samenwerking en partnerships, want er komt geen verandering wanneer we alleen met onze eigen zaken bezig blijven… ‘Together, we can unite business for a better world.’

Daar is niks tegenin te brengen… dus maar even naar de photo-booth…;-)