Transitiegesprek over Nieuwe Waarde(ring)

Vandaag was het eerste transitiegesprek van de TransitieMotor van dit nieuwe jaar.

Met zo’n 40 betrokken transitiemakers, van bedrijven en overheid tot en met burgers en maatschappelijke organisaties, hoorden we de interessante presentaties en spraken we over het toekennen van waarde aan natuur en sociale factoren wereldwijd. Nieuwe manieren van waarde(ring) voor meer rechtvaardigheid in de wereld.

Want het creëren van nieuwe waarde, wat moet dat (gaan) inhouden? Hoe veranderen we van het denken in eendimensionale financiele waarde, naar een breder begrip van waarde, waarin ook de waarde van mens en natuur een terechte plek krijgen?

Connect4Value wil samen met de andere leden van de TransitieMotor toewerken naar begrip van de vele verschillende methoden die er wereldwijs zijn en onderlinge samenwerking stimuleren tussen organisaties die met deze problematiek bezig zijn. Daarnaast willen we openingen creëren naar deelnemers uit overheden en bedrijfsleven, die deze gedachten en methodes kunnen toepassen. Gezamenlijk kan zo een doorbraak naar natuur- en mens-inclusief handelen worden gerealiseerd!

Zo sprak Jan Juffermans over het gebruik van de in 1995 ontwikkelde Ecologische Voetafdruk, Esme Berkhout van Oxfam Novib over de Well-Being economy van Felber, de Common Good Matrix en de nieuwste cijfers uit hun nieuwste rapport dat volgende week uitkomt. Tot slot sprak Martin Lok, directeur van Capitals Coalition, een wereldwijde organisatie die actief is om kapitalisme te herdefiniëren, over de vier soorten ‘capitals’ die zij definieren en de samenhang tussen deze capitals’. Ook sprak hij uitvoering over de noodzaak dat de mens en natuur onderdeel moeten worden van besluitvormingsprocessen in organisaties, de benodigde verandering in denken die daarbij nodig is en de ontwikkeling die er zijn dit in bestaande en nieuwe accounting principals en reporting vereisten op te nemen.

Al met al een een zeer interessante start van de dit nieuwe jaar!