SDG Action Day 2020: Transitie, transitie, transitie

Transitie naar het nieuwe normaal begon afgelopen vrijdag op de SDG Action Day 2020.

Dat we niet terug willen naar het ‘oude normaal’ staat intussen vast. Maar hoe moet die nieuwe wereld eruit zien? Welke structurele veranderingen hebben we nodig op weg naar een duurzaam 2030? En hoe kunnen we die in onze eigen omgeving mee vormgeven?

Tijdens de vijfde editie van de SDG Action Day, die dit jaar digitaal werd gehouden, werd op deze vragen ingegaan.

Na plenaire presentaties en de opening door staatssecretaris Stientje van Veldhoven waren er digitaal vele workshops om uit te kiezen.

Van Veldhoven gaf aan dat we moeten zorgen voor groene groei na corona en maakte bekend dat over ongeveer een half jaar het World Circular Economy Forum gaat starten. Want die groene groei moeten we echt met z’n allen realiseren.

Het digitale netwerkplein tijdens de SDG Action Day

Arjan Hassing, van het innovatieteam van de gemeente Amsterdam, lichtte de strategie van Amsterdam toe en de start van de Amsterdam Donut Coalitie. Het platform in Amsterdam om de beweging naar circulariteit en inclusie versneld moet worden.

Tijdens een van de workshops lichtte Anne-Marie Rakhorst, SDG 11 coördinator, toe dat lokale initiatieven grote invloed hebben op nationaal beleid en dat actie vanuit burgers en bedrijven belangrijk is. Daarnaast is een rijksbrede aanpak voor de SDG’s gewenst.

Bij een andere workshop werd ingegaan op de samenwerking tussen gemeente Den Haag en o.a. de Rabobank voor ImpactCity. Dit initiatief heeft als doel ondernemers te ondersteunen in hun rol als duurzame impactmaker. Want ondernemers willen graag meedoen aan verduurzaming, wanneer ze het lange termijn perspectief zien. Zo was o.a. een doel om de toegang tot financiering te verbeteren en wordt er ondersteuning geboden bij het opzetten van publiek-private samenwerkingsconstructies.

Op de vraag van Connect4Value wat er lastig was aan de samenwerking tussen gemeente Den Haag, de Rabobank en alle andere partijen die meedoen aan ImpactCity, werd aangegeven dat het managen van de verschillende belangen en de verschillende werk- en denkwijzes tussen publieke en marktpartijen een uitdaging was.

En zo waren er nog vele andere inspirerende workshops en break-out sessies de ons allen één ding duidelijk maakten: SDG doelen realiseer je niet lineair en iedereen is erbij nodig.

Meer weten over de SDG’s of wil je je aanmelden bij de SDG Nederland Community?

Klik dan hier.