Route2030: Ligt Nederland op koers om de SDG’s te halen?
Vanochtend woonde Connect4Value de webinar Route 2030: Ligt Nederland op koers om de SDG’s te halen? bij.
Deze digitale bijeenkomst was georganiseerd door SDG Nederland, Partos, Building Change, MVO Nederland en de Rijksoverheid en werd gehouden naar aanleiding van de vandaag gepubliceerde ‘Vierde Nederlandse SDG-rapportage’ en de door het CBS uitgebrachte ‘Monitor Brede Welvaart & de Sustainable Development Goals‘. Drie thema’s stonden centraal: onze mondiale voetafdruk, biodiversiteit en landgebruik, en wat de SDG’s betekenen voor onze toekomstige economie en investeringen.
Onder leiding van Harm Edens ging Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in op het belang van de SDG’s om na de coronacrisis de maatschappij weer te herbouwen. En benadrukte ze dat om de SDG’s nog eens te bekijken om te zien waar jij het verschil kan of denkt te maken.
Prof. dr. Jan-Pieter Smits (CBS) ging in op de bevindingen uit de Monitor Brede Welvaart en concludeerde dat Nederland het goed doet op SDG1 (armoede), 10 (ongelijkheid) en 16 (vrede) maar dat er nog heel wat te winnen is op SDG7 (duurzame energie), 13 (vergroening land) en 15 (leven op land), die toch de kern van de ecologische verduurzaming behelzen.
Nationaal SDG Coördinator Sandra Pellegrom benadrukte de verschillende doelen te verbinden en initiatieven op te schalen om zo het effect groter te maken. En het belang uit je eigen bubbel te komen en samenwerking op te zoeken met andere partijen, ook al weet je niet direct met wie of kom je op een partij uit die je in eerste instantie niet ziet zitten.
Ook gaven een aantal andere experts als Derk Loorbach (directeur DRIFT), Louise Vet (bioloog en hoogleraar ecologie) en Alexander Kohnstamm (executive director Fair Wear Foundation) hun visie. En gaven Tweede Kamerleden Eppo Bruins (ChristenUnie), Agnes Mulder (CDA) en Tjeerd de Groot (D66) hun kijk op wat er moet gebeuren om Nederland in 2030 duurzaam te krijgen: iedereen in de samenleving mee krijgen, want Den Haag kan dit niet alleen.