Nieuwe SER Beleidsagenda Europese Unie
Van de week publiceerde de Sociaal-Economische Raad (SER) hun beleidsagenda Europese Unie 2024-2029. Hierin bepleiten ze dat Nederland een sterk Europa nodig heeft:
“Door de snel verschuivende economische en politieke machtsverhoudingen in de wereld staan de Europese waarden onder druk. Samen kunnen landen zorgen voor een versterking van de concurrentiekracht, weerbaarheid en werk- en levensomstandigheden in lidstaten. Ook voor de verdere digitalisering van de economie, het behalen van de klimaatdoelen en de versterking van de Economische en Monetaire Unie (EMU) is een gezamenlijke aanpak nodig.”
Onze economie wordt steeds meer bepaald door geopolitieke ontwikkelingen. Activiteiten die wij in Nederland en Europa ondernemen voor de ontwikkeling van onze samenleving zijn sterk vervlochten met de rest van de wereld: We beconcurreren elkaar om bestaanszekerheid en het verkrijgen van een steeds groter deel van de taart. ‘De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben laten zien hoe afhankelijk Europa is van het buitenland voor bepaalde producten en welke risico’s dit heeft. ‘
Tegelijk is “Een sterk economisch Europa is ook een sterk sociaal Europa. Dit is essentieel om maatschappelijke stabiliteit, solidariteit en eensgezindheid te bewaren.” Een ‘gelijk speelveld voor bedrijven binnen de EU’ is echter niet voldoende: Ook een gelijk speelveld tussen bedrijven, burgers en maatschappelijk middenveld is noodzakelijk om tot duurzame, economische keuzes te komen waarin wat van waarde is voor de samenleving gebalanceerd wordt gewogen. Gebaseerd op het ‘Witboek Governance‘ uit 2001 is de EU bezig met een fundamentele wijziging in hun structuur en werkwijze, die stap-voor-stap vorm krijgt. Hierbij krijgen het maatschappelijk middenveld en inwoners meer invloed op beleid.
Tot slot stelt de SER dat ‘Europees beleid is Nederlands beleid’. De als een van de 27 lidstaten is Nederland de Europese Unie. We bepalen zelf mee welke keuzes we voor de EU als geheel willen. En dienen deze dan ook in te voeren en te handhaven. Hierbij voegt de SER toe dat ‘bij Europese beleidsvorming het van grote meerwaarde is om ook Europese sociale partners te betrekken’. Waarvan akte!