E-tools vernieuwen democratische samenwerking

Vandaag was Connect4Value aanwezig bij een webinar van Movisie, over de mogelijkheden op het gebied van online burgerparticipatie. Online tools bieden namelijk mooie en vernieuwende mogelijkheden voor samenwerking tussen burgers en lokale overheid. Er zijn inmiddels al diverse aanbieders van deze digitale tools en ze worden ook op verschillende plekken in ons land ingezet. Maar hoe werken ze? Wat zijn de ervaringen? En welke tool past het beste bij de doelstellingen van het samenwerkingsverband?

Voor zo’n 150 deelnemers presenteerde Movisie in samenwerking met het Netwerk Democratie (Netdem) de nieuwe versie van de keuzewijzer e-tools.  De keuzewijzer heeft tot doel gemeentes, inwoners en organisaties te helpen bij het maken van de keuze welke online tool het beste past bij hun gezamenlijke doelstelling.

Ervaringen met de implementatie van dergelijke tools waren er ook.

Zo sprak een gemeentelijke projectleider Digitale Democratie over het feit dat online tools een belangrijke vernieuwing zijn, maar dat er nog steeds offline middelen als brieven, posters en fysieke bijeenkomsten, nodig zijn. Deze offline middelen zijn erg belangrijk in het ondersteunen van mensen om juist de digitale middelen te (leren) gebruiken. De toegankelijkheid van het pallet aan aangeboden communicatie- en interactiemiddelen maakt of je inclusief en klantvriendelijk bezig bent, of niet.

De keuzewijzer e-tools vind je hier.