Driving Systems Change – Corporate Leadership for the SDG’s

Is het moeilijk om duurzame doelen, als de Sustainable Development Goals (SDG’s) in het strategische en dagelijkse beleid van een groot bedrijf op te nemen?

De Partnerships Resource Centre (PrC) van de Erasmus Universiteit ziet dat onze wereld wordt geconfronteerd met fundamentele en onderling samenhangende systeemuitdagingen, waaronder de COVID-19-pandemie en ecologische en sociale crises en problemen en constateerde dat die problemen niet door business as usual kunnen worden opgelost.

Ze stelt dat de actieve betrokkenheid van het bedrijfsleven bij deze ambitie van groot belang is, maar ook dat de vooruitgang te langzaam gaat – niet vanwege een gebrek aan intenties, maar vanwege de ernstige kloof in het ontwikkelen van geavanceerde strategieën om de SDG’s te realiseren. How to walk the talk, dus?

In de drie online middagen van ‘Driving Systems Change: Corporate Leadership for the SDG’s’ werden ervaringen uitgewisseld, tools en concepten gepresenteerd en konden we leren van toonaangevende denkers en experts als professor Jeffrey Sachs (Columbia University), Peter Bakker (President & CEO van de WBCSD), professor Mette Morsing (hoofd PRME van UN Global Compact), Paul Polman (vml. CEO Unilever en mede-oprichter van IMAGINE) en Kailash Satyarthi (Nobelprijswinnaar voor de vrede 2014).

De middagen werden gemodereerd door professor Rob van Tulder, Academic Director van het Partnerships Resource Centre van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Naast de ‘Business’ uitdagingen werd er uitvoering stilgestaan bij allerlei gerelateerde uitdagingen als het aangaan van partnerships, leiderschap, business modellen, pubiek-private samenwerking en onderwijs en onderzoek. Want het veranderen van de manier waarop we ‘business wise’ samenwerken heeft ook gevolgen voor de manier waarop ons onderwijs (business management) is ingericht.