Debat 100% goed of 100% fout: de kunst van het balanceren

Met zo’n kleine 130 deelnemers was Connect4Value deze week aanwezig bij het online debat 100% goed of 100% fout: de kunst van het balanceren van MVO Nederland. Op alle terreinen wordt het goed-fout en wij-zijdenken sterker, terwijl we juist de nuance moeten gaan opzoeken om samen verder te komen. Er is niet één iemand of één organisatie die het alleen juist heeft.  We moeten leren samenwerken vanuit de gezamenlijke overtuiging: we moeten naar die nieuwe economie. Het debat is onderdeel van de campagne voor de Minister van de Nieuwe Economie.

Sprekers tijdens het debat waren Kees Klomp (lector Betekeniseconomie Hogeschool Rotterdam), Timmo Terpstra (Algemeen directeur bij Koffiebranderij Peeze), Prof. Dr. Naomi Ellemers (Hoogleraar sociale en organisatiepsychologie), Agnes Mulder (Tweede Kamerlid, CDA) en Ika van de Pas (Directeur Milieu Centraal). Het gesprek werd geleid door Michel Schuurman Directeur Politiek & Economie MVO Nederland).

Kees Klomp ging o.a. in op het onderliggende mechanisme bij verduurzaming. We moeten ons richten op de 3 W’s van Welvaart, Welzijn en Welbevinden in plaats van alleen op de W van welvaart. En ons huidige economie is al jaren een systeemprobleem.

Zowel hij als Timmo Terpstra gaven aan dat de kracht van verandering naar een nieuwe economie ligt bij de ondernemer.

Timmo Terpstra sprak uit eigen ervaring met de obstakels die je als ondernemer tegenkomt wanneer je voorop loopt in de verduurzaming. Zo kun je al wel bio-based koffiecups hebben als bedrijf, maar dat betekent nog niet dat consumenten deze in de groenbak kunnen doen. Waarom niet?

Agnes Kant gaf aan dat we de nuance nodig hebben om samen tot oplossingen te komen. Ook politiek. Vaak geven politieke partijen aanscherping om in verkiezingstijd de verschillen tussen partijen duidelijk te maken, maar daarna is nuance noodzakelijk om daadwerkelijk verandering te realiseren. Dit geldt ook voor de mens, die niet áltijd sterk of áltijd zwak is. De waarheid ligt in het midden.

Prof. dr. Naomi Ellemers lichtte toe hoe paradoxaal motivatie mechanismen werken bij de mensen ten tijde van stress. Want vaak willen we wel verduurzamen en veranderen als mens, maar hoe gemotiveerder iemand is en hoe moeilijker het wordt, hoe stressvoller mensen het ervaren. Dan praten we vaak ons eigen contraproductieve gedrag goed. Niet doorzeuren over wat er in het verleden mis is gegaan maar perspectief bieden is het antwoord.

Een prima debat met mooie inzichten van inspirerende sprekers!