1 september: Duurzame Dinsdag

Gaan we terug naar het ‘oude normaal’ of komen we duurzamer, socialer en economisch sterker uit deze periode?

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt op deze dag de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden verschillende duurzame ideeën en initiatieven uit onze samenleving. De koffer staat symbool voor onze maatschappij, waarin enorm veel kennis, initiatief en creativiteit voor handen is op het gebied van duurzaamheid. Duurzame Dinsdag wordt sinds 2004 georganiseerd door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid in samenwerking met een aantal partnerorganisaties.

Een ander vast onderdeel is de voordracht van de duurzame troonrede. Dit jaar heeft hoogleraar Jan Jonker in zijn Duurzame Troonrede ‘het beleid op weg naar radicaal anders’ gepresenteerd. Hij pleitte ervoor om dringend anders op sociaal-economisch gebied te gaan denken en gaf ons – en de politiek – zeven ‘breekijzers’ waarmee we het systeem het komende decennium kunnen verbouwen.

Eén van de aspecten die hij bepleitte was nieuw leiderschap. Nieuw leiderschap vanuit de overheid door consequent te werken naar een duurzame stip op de horizon, ongeacht politieke kleur.  Nieuw leiderschap vanuit het bedrijfsleven, waar nog veel organisaties in de greep van de eigen transitie zitten, zoals in de energie- en finaciele sector.

Maar ook ruimte voor nieuw leiderschap van burgers door met bedrijven en overheid te gaan organiseren. Door samen community based business modellen te ontwikkelen. Door samen de transities te organiseren die nodig zijn. Door gaandeweg onze acties bij te stellen en door de maakbaarheid van de maatschappij met meer tolerantie tegemoet te treden.

Klik op de afbeelding om de pdf te downloaden.

Kijk voor meer informatie over Duurzame Dinsdag hier.