Deep Democracy voor betere samenwerking

Een partnership tussen organisaties is als een huwelijk: Soms loopt het als een trein, soms schuurt het en soms vliegt het servies door de kamer.

Een strategische samenwerking is een lange termijn relatie. En in elke relatie, hoe goed ook, kan het dus voorkomen dat het op enig moment knelt.

Het is dan goed om verschillen van inzicht op een constructieve manier bespreekbaar te maken en beter met een conflict om te kunnen gaan.

Zodoende dat zoveel mogelijk gezichtspunten boven tafel komen.

 

Connect4Value was afgelopen week aanwezig bij een workshop Deep Democracy.

Deep Democracy is een zienswijze en een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog en in discussie. Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen.

Deep Democracy is ontwikkeld in het bedrijfsleven van post-apartheid Zuid-Afrika. Teams en organisaties die deze methode gebruiken, winnen aan effectiviteit. Gericht op inclusieve besluitvorming, co-creatie en duurzame verandering. Op participatief en dienend leiderschap. Op moedige samenwerking, want confronterend waar nodig.